Päivitetty - update 2.4.2017  


Yhteystiedot - Contact
 

Kati Nieminen
Hämeen Härkätie 3520,
14300 Renko, FINLAND
050- 585 4136
e-mail kati@jattilaisen.com


Jättiläisen kennel löytyy myös Fasebookista
Jättiläisen kennel Facebookissa

 
 

Suomen koirankasvattajat ry:n Kasvattajapalkinto
Suomen koirankasvattajat ry palkinto
Myönnetty Nurmijärvellä 1.3.2014

STD Ry 40v muistamiset,
myönnetty 30.6.2012

STD Ry:n Kasvattajaplanketti nro 16:
Pitkäaikaisesta Tanskandogginrodun eteen tehdystä kasvatus-ja jalostustyöstä.
 

STD Ry:n Juhlamerkki 40v:
Vuosien pyytteettömästä yhdistyksen ja sitä kautta Tanskandoggirodun eteen tehdystä työstä.


Tanskandoggi - Great Dane
 
 
Alkuperäinen teos:
Guide des chies, Sèlection du Reader`s Digest S.A, Paris 1982
Suomennos: Koko perheen koirakirja, 1985, ISBN 951-9079-37-8

Tanskandoggi

Tanskandoggi polveutuu tiibetinmolosseista, jotka ovat kaikkien doggien ja suurikokoisten koirien kantaisiä. Välimeren alueelle sen toivat luultavasti foinikialaiset kauppiaat. Ranskaan koiran veivät todennäköisesti 400-luvulla alaanit, paimentolaiskansa, jonka Attilan johtamat hunnit ajoivat edellään Keski-Eurooppaan ja pakottivat hajaantumaan sieltä eripuolille Eurooppaa. Ranskassa yhdestä alaanien koiratyypistä kehittyi sitten bordeuxindoggi, jota risteytettiin vinttikoirien kanssa. Näistä polveutuu nykyinen tanskandoggi.

Nimestään huolimatta tanskandoggi ei ilmeisesti ole tanskalainen rotu. Nimi tulee siitä, että 1700-luvulla elänyt ranskalainen luonnontieteilijä Buffon kutsui tätä suurenmoista koiraa nimellä Grand Danois (iso tanskalainen) ja sen mukaisesti se tunnetaan kaikissa englantia puhuvissa maissa Great Dane-nimellä. Italialaiset käyttävät siitä sen sijaan Alano-nimeä vedoten koiran alkuperään. Myös Doggi-nimitys on antanut aihetta keskusteluun, sillä tanskandoggi eroaa muista dogeista pään koon ja muodon sekä kuonon ja purennan suhteen. Tanskandoggi on kuitenkin ainoa F.C.I:n hyväksymä nimitys tälle rodulle. Nykyiseen maineeseensa tanskandoggi kohosi 1800-luvulla valtakunnankansleri Bismarckin valittua sen suosikkikoirakseen.

Elegantti, majesteettinen, veistoksellinen, urheilullinen……tässä vain muutamia mainesanoja, joilla tätä kunnioitusta herättävää koiramaailman jättiläistä voi kuvailla. Sen pään ylväs asento, sopusuhtainen rakenne, voimakkaat lihakset ja joustavat, vetävät liikkeet kiinnittävät kaikkialla katseet puoleensa.

Tanskandoggi on jo vaikuttavan ulkomuotonsa puolesta manio vahtikoira. Perheen parissa se on säyseä, tulee hyvin toimeen lasten kanssa ja on uskollinen isännälleen. Tätä lempeäsydämistä koiraa on usein kuitenkin ymmärretty väärin ja sitä on aiheetta väitetty vaaralliseksi, sillä siitosvalinnalla ja koulutuksella on voitu karsia kaikki ei-toivotut ominaisuudet.

Käytännn ohjeita: Tanskandoggia ei ole luotu asumaan ahtaassa kaupunkiasunnossa. Varsinkin kasvuaikana se tarvitsee paljon liikuntaa. Koira syö päivittäin 1-2 kiloa lihaa ja saman verran riisiä, porkkanaa, vihanneksia ja juustoa. Tanskandoggin kasvuaika on verrattain pitkä, jopa 20 kuukautta, ja varttumista on valvottava erityisesti koiran ollessa 2-8 kuukauden ikäinen.

 
ylös - top