Päivitetty - update 2.4.2017  


Yhteystiedot - Contact
 

Kati Nieminen
Hämeen Härkätie 3520,
14300 Renko, FINLAND
050- 585 4136
e-mail kati@jattilaisen.com


Jättiläisen kennel löytyy myös Fasebookista
Jättiläisen kennel Facebookissa

 
 

Suomen koirankasvattajat ry:n Kasvattajapalkinto
Suomen koirankasvattajat ry palkinto
Myönnetty Nurmijärvellä 1.3.2014

STD Ry 40v muistamiset,
myönnetty 30.6.2012

STD Ry:n Kasvattajaplanketti nro 16:
Pitkäaikaisesta Tanskandogginrodun eteen tehdystä kasvatus-ja jalostustyöstä.
 

STD Ry:n Juhlamerkki 40v:
Vuosien pyytteettömästä yhdistyksen ja sitä kautta Tanskandoggirodun eteen tehdystä työstä.


Tanskandoggi - Great Dane
 
 

Alkuperäisteos: När-Var-Hur Hunden som hobby, Swe, 1966
Suomennos: Mitä-Missä-Milloin KOIRAKIRJA, Otava, 1968

Tanskandoggi

Tämä alunperin itämainen rotu, jonka tunnusomaisia piirteitä ovat voima ja elganssi, polveutuu antiikin suurista doggityyppisistä sota-ja metsästyskoirista. Tanskandoggia melkoisesti muistuttavien koirien kuvia on löytynyt jo 4000 vuotta vanhojen egyptiläisten hautojen seinämaalauksista. Helleenit saivat persialaissodissa sotasaaliikseen joitakin suuria doggeja ja toivat ne Euroopan puolelle. Keskiajan alusta lähtien oli suuria doggeja jo koko Keski-Euroopassa. Niitä käytettiin sotakoirina ja suurriistan metsästyksessä, joten niiltä vaadittiin väkevyyttä ja taisteluhalua; mitä vaarallisempia ne olivat; sen parempi. Vielä 1800-luvun lopulla tanskandoggeilta oli pääsy kokonaan kielletty New Yorkin koiranäyttelyihin, niin vaarallisina niitä pidettiin. Tämän vuosisadan alkupuolella tanskandoggi kasvattajat onnistuivat karsimaan siltä kaikki äkäisyyden taipumukset, niin että se nykyään on rauhallinen, arvokas ja ystävällinen. Se on erittäin miellyttävä seurakoira, jonka mahtava koko tuo sille arvonantoa. Kokonsa puolesta se sopii parhaiten maalaistaloihin tai vastaaviin tilaviin asuntoihin.
Tanskandoggi nimen alkuperästä ei ole tietoa, mutta jo Linnè ja vielä aikaisemmat tutkijat pitivättätä rotua tanskalaisena. Saksa on myös tahtonut omia sen itselleen. Saksassa sen nimenä onkin Deutsche Dogge "saksandoggi". Siellä käytettiin aikaisemmin myös nimeä Ulmindoggi.
Tanskandoggi kuuluu maailman suurimpiin koiriin, sillä uroksen säkäkorkeus on vähintään 80cm ja nartun vähintään 72cm. Se on voimakas ja kaunisrakenteinen sekä ryhdikäs. Pää on pitkänomainen ja hienorakenteinen. Kallo on edestä ja ylhäältä katsoen kapea. Kuono on kulmikas, suunnilleen pääkopan mittainen. Kirsu on suuri, yksivärisillä ja juovikkailla yksilöillä musta. Korvat voidaan typistää pystyiksi ja terväviksi tai ne saavat olla typistämättä, jolloin ne ovat pienet, tyvestään koholla ja kärjistä eteenpäin taittuneet. Kaula on pitkä ja jäntevä, kauniisti kaarella. Selkä on melko lyhyt ja voimakas, rintakehä leveä ja syvä. Häntä on korkealle sijoittunut, keskipitkä ja koira pitää sitä riippuvassa asennossa. Liikkuessaankaan tanskandoggi ei saa nostaa sitä selkälinjaa korkeammalle. Raajat ovat vahvat ja suorat. Karva on lyhyttä, kiiltävää, tiheää ja tiiviisti ruumiinmyötäistä. Väriltään tanskandoggit voivat olla yksivärisen keltaisia tai sinisiä, jolloin niillä tulee olla musta naamio; tiikerijuovaisia, jolloin pohjaväri on vaaleankeltainen tai kellanruskea ja juovat mahdollisimman mustat; "harlekiinikuvioisia", jolloin pohjaväri on valkoinen ja koko ruumiissa on epäsäännöllisiä mustia tai sinimustia merkkejä; laikukkaita, mustavaippaisia tai yksivärisen mustia.

 
ylös - top